Laadukkaan lattian perusta on hyvin tehdyt pohjatyöt

Etusivu » Blogi » Laadukkaan lattian perusta on hyvin tehdyt pohjatyöt

Kestävä ja laadukas lattia perustuu huolellisesti tehtyihin pohjatöihin. Pelkkä huolellisesti tehty pinnoitus ei riitä, jos se ei pääse kiinnittymään kunnolla alla olevaan betoniin. Tämä pätee sekä rakentamisessa että remontoinnissa.

Pohjatyöt kannattaa tehdä huolella, jotta pinnoitteesta tulee kerralla hyvä. Tässä vaiheessa ei kannata turhaan säästää. Nyt tehtynä työvaiheet tulevat huomattavasti halvemmiksi kuin parin vuoden päästä lattian purkamisen yhteydessä toteutettuina.

Sovimme asiakkaan kanssa työstä kirjallisesti. Näin molemmilla osapuolilla on yhteinen käsitys vastuista ja tehdyistä töistä.

Betonipinta puhtaaksi varsinkin remonttikohteissa

Remonttikohteissa tarkistetaan ensimmäisenä, täytyykö vanhat pinnoitteet poistaa vai ovatko ne niin hyvin kiinni, että pinnan hionta riittää. Irtonaiset osta poistetaan piikkaamalla tai jyrsimällä. Jos lattiassa on vesivahinkojen aiheuttamaa kosteutta, kannattaa betoni yleensä kuivattaa ennen uuden pinnoitteen laittoa.

Rakennusprojekteissa meidän työmme alkaa, kun lattia on valettu ja siinä on ”puhdas” betonipinta. Käytännössä betonipinta ei kuitenkaan ole puhdas, vaan siinä on yleensä sementtiliimaa ja mahdollisesti myös muuta irtonaista ainetta.

Nämä ylimääräiset aineet täytyy saada ensimmäisenä pois betonipinnasta, jotta työtä päästään tekemään kiinteän ja hyvän betonipinnan päälle. Se on edellytys sille, että pinnoitteiden primerit tarttuvat ja lattiasta tulee laadukas sekä kestävä.

Sinkopuhallin tai timanttihionta lattian perustalle

Pohjan puhdistus vaatii huolellisuutta ja oikeanlaiset välineet. Sementtiliima on pehmeää ainetta, joka poistetaan joko hiomalla timanttilaikalla tai sinkopuhalluksella.

Suurissa ja yhtenäisissä tiloissa, kuten halleissa tai varastoissa, on hyvä käyttää sinkopuhallinta. Se on nopea metodi ja kun betoniin tulee enemmän profiilia, myös tartunta on erityisen hyvä. Sinkopuhallus vaatii kuitenkin vähintään 100 neliön yhtenäisen tilan, sillä ison ja kankean laitteen käyttäminen on pienemmissä tiloissa liian hankalaa.

Pienemmissä tiloissa timanttihionta on hyvä ratkaisu. Se on myös toimiva ratkaisu silloin, kun lattiassa on kaivoja ja läpivientejä.

Tilat tulisi rauhoittaa hionnan aikaan pelkästään hionnalle. Hepasuodattimilla varustetut imurit varmistavat, ettei betonipöly pääse leviämään ympäristöön.

Pohjan hionnalla varmistetaan myös, että pohjassa ei ole liian isoja möykkyjä. Samoin kaivojen vieressä olevat loivennukset tehdään hiomalla, jotta niistä ei tule liian teräviä ja jyrkkiä. Liian jyrkkiin ja teräviin loivennuksiin verrattuna jouheva loivennus on kestävämpi, käyttäjäystävällisempi ja työturvallisempi.

Huomio lattian liitoskohtiin

Hionnan jälkeen tilassa olevien läpivientien reunat käydään piikkauskoneella läpi. Kun valupurseet on poistettu, saadaan pinnoite tiiviisti läpiviennin viereen. Myös seinänvierukset, joissa on ylösnostoja, tarkistetaan ja putsataan samalla tavoin.

Lisäksi laatoituksen alareuna puhdistetaan kiinnitys- tai saumauslaastista. Laasti rapsutetaan varovasti puukkoa käyttäen, jotta myös tämä liitos saadaan tiiviiksi.

Nämä toimenpiteet ovat tärkeitä, jotta pinnoitteesta ja liitoskohdista saadaan hyvin kosteutta kestäviä.

Viimeiset työt ennen lattian pinnoitusta

Kun nämä pohjatyöt on tehty, lattia imuroidaan huolellisesti ja sen jälkeen sille levitetään primer. Samalla kannattaa tarkistaa, tarvitseeko lattiaan tehdä täyttöjä. Esimerkiksi keittiössä tarkistetaan vatupassin kanssa seinänvierusta ja mahdolliset lonttokohdat täytetään massalla, jotta lattiaan saadaan vaaditut kaadot.

Vaikka pinnoitteet ovat vedenkestäviä, ei niille tee hyvää, että vesi seisoo esimerkiksi koneiden alla. Käytettävyyden, käyttöturvallisuuden, hygieenisyyden ja siivottavuuden kannalta on tärkeää, että kallistukset koneiden alla ovat kunnossa.

Myös lattiakaivojen ympärysten toteutus tarkistetaan kuvista. Kaivon reunasta saadaan vahvempi, kun vahvistus tehdään samalla aineella kuin mitä käytetään pinnoitukseen.

Primerin laittamisen jälkeen päästäänkin pinnoittamaan ja pian asiakkaamme saa käyttöönsä laadukkaan, kestävän lattian.

Tarvitsetko sinä asiantuntevasti pinnoitetun lattian? Ota meihin yhteyttä ja saat asiantuntevia neuvoja suunnitteluun sekä laadukkaasti toteutetun lattiapinnoituksen!