Pidä lattiapinnoite hyvässä kunnossa – lue vinkit!

Etusivu » Blogi » Pidä lattiapinnoite hyvässä kunnossa – lue vinkit!

Uusi lattiapinnoite on upea, kiiltävä ja täydellinen. Mutta miten voi varmistaa, että lattia pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään?

Hyvänä säilyvän lattiapinnan tärkeimpiä edellytyksiä on, että lattiapinnoitteeseen on valittu oikea materiaali. Kovaan mekaaniseen kulutukseen soveltuu eri materiaali kuin kovaan kemialliseen kulutukseen.

Autamme mielellään oikean materiaalin valinnassa, emmekä edes ryhdy asentamaan lattianpinnoitusta, joka ei ole tarkoituksenmukainen kohteeseensa.

Kun olemme tehneet lattian, olipa materiaali mikä hyvänsä, annamme asiakkaallemme tai loppukäyttäjälle aina pesu- ja hoito-ohjeet. Näihin ohjeisiin on tärkeä tutustua ja noudattaa annettuja ohjeita.

Noudata lattian pesuohjeita

Olipa lattian pinta mitä materiaalia tahansa, kannattaa pyrkiä pitämään lika pois pinnalta. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä ohuemmalla materiaalilla lattia on pinnoitettu.

Usein ulkoa kulkeutuu sisälle erilaista likaa, joten ulko-oven sisäpuoli kannattaa suojata matolla, johon suurin osa liasta tarttuu.

Pesuohjeissa kerrotaan kullekin materiaaleille sopivat pesuaineet. Joitakin yleisohjeita voi kuitenkin antaa:

  • Usein nihkeä tai kostea pyyhintä mikrokuitumopilla on paras pesutapa.
  • Lievästi emäksinen pesuaine sopii suurimmalle osalle materiaaleista.
  • Annostele pesuainetta ohjeen mukainen määrä, ei liikaa tai liian vähän.
  • Yleensä pesuainevettä ei kannata jättää seisomaan ja kuivamaan lattiaan, sillä pesuaine voi kuivuessaan jättää pysyviä jälkiä.
  • Pinnoitteet ovat vesitiiviitä, mutta silti niissä ei kannata seisottaa vettä turhaan. Märissä tiloissa vesi kannattaa vedellä päivän päätteeksi lastalla pois.

Tahrat pois nopeasti

Lattialle päässyt lika voi pinttyä pintaan, jos lattiaa ei puhdisteta pian. Kaikenlaiset tahrat, mutta erityisesti rasva- ja öljytahrat kannattaa poistaa mahdollisimman nopeasti yleispesuaineella. Näin lika ei pääse pinttymään pintaan.

Lattiapinnoitteen pahimmat tuholaiset ovat rasva, öljy ja liian harvoin tapahtuva siivous.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sellaisiin kiinteistöissä, jossa materiaalit vaihtuvat eri tarkoituksissa olevissa tiloissa. Esimerkiksi korjaamosta myymälän puolelle kantautuva lika voi vahingoittaa myymälän lattiapintaa, joka on valittu eri perustein kuin korjaamon lattia.

Käytännöllinen ja helppo tapa estää lian kulkeutumista alueelta toiselle on erilaisten eteismattojen käyttö.

Korjaa reiät mahdollisimman pian

Jos lattian pinta vahingoittuu ja siihen tulee reikä, kannattaa vaurioitunut kohta korjata mahdollisimman pian.

Esimerkiksi lattialle pudonnut terävä metalli voi tehdä pinnoitteeseen reiän, josta esimerkiksi vesi pääsee sisään. Siksi muun muassa keittiössä tai pesutiloissa reikä täytyy korjata mahdollisimman pian, ettei kosteus pääsee rakenteisiin aiheuttaen kalliisti ja työläästi korjattavia kosteusvaurioita.

Jos rakenteisiin pääsee reiän kautta rasvaa tai öljyä, niitä ei saada betonista pois edes kuivattamalla. Pahimmassa tapauksessa öljyä imenyt valu täytyy poistaa kokonaan.

Reikien paikkaaminen mahdollisimman pikaisesti on myös tärkeä osa työturvallisuutta. Epätasaisuudet lattiassa voivat johtaa kaatumisiin ja aiheuttaa vaaratilanteita myös raskaita kuormia liikuteltaessa

Kulunut lattiapinnoite ei enää aja asiaansa

Vanhaa ja kulunutta lattiapintaa kannattaa huoltaa. Toimeen kannattaa tarttua viimeistään silloin, jos pinnoitteen pinta on kulunut puhki. Rikkinäinen pinnoite ei enää suojaa lattiaa, jolloin betoniin voi imeytyä öljyjä. Jos alueella liikutaan paljon, voi betonista nouseva pöly muodostua ongelmaksi.

Lattiapinnoitteen huolto kannattaa tehtaissa ajoittaa layout-muutosten ja koneiden uusinnan yhteyteen. Näin tuotannolle aiheutuu kaikista vähiten haittaa.

Useiden, pienten korjausten sijaan on usein taloudellisempaa korjata kerralla suurempia alueita.

Uudelleen pinnoitettu lattia on helpompi pitää puhtaana, se näyttää siistiltä, tuo valoa tilaan ja on turvallinen käyttää.

Huoltomaalaukset ja -lakkaukset akryyli- ja epoksilattiaan

Akryylipinnoille sopii huoltolakkaus, epokseille huoltomaalaus tai huoltolakkaus.

Akryylipinnoitteen huoltolakkaus kannattaa tehdä, kun lakka alkaa näyttää kuluneelta. Aluksi lattia hiotaan, pintaan laitetaan primer ja sen jälkeen värilakkaus tehdään 1–2 kertaan.

Akryylilattian huoltolakkaus tuo lattialle vuosia lisää käyttöaikaa.

Epoksilattioiden huoltolakkaus tai -maalaus kannattaa tehdä, kun runkoaines alkaa näkyä tai lattiasta on tullut naarmuinen. Epoksimaalilla tai ohuella massakerroksella lattia on jälleen kuin uusi.

Onko sinulla kysymyksiä lattian hoidosta tai tarvetta lattiapinnoitteen huollolle? Ota yhteyttä!