Kokemuksia meistä: Taipalsaaren kunta

Epoksi hengittää Saimaanharjun koulun lattiassa

“Minun ei tarvinnut puuttua mihinkään asiaan työmaalla. Pääsin projektista ilman stressiä.”

Kunnanrakennusmestari Lauri Kykkänen, Taipalsaaren kunta

Saimaanharjun koulu on kuntamme yläaste, joka on valmistunut vuonna 2003. Viime vuosina siellä on ilmennyt sisäilmaongelmia, joihin moni opettajista ja oppilaista on reagoinut.

Sisäilmaongelmia oli myös vieressä sijaitsevalla vanhalla koululla, joka päädyttiin purkamaan.

Sisäilmaongelmien syyksi arvioitiin kantavat väliseinät, joissa anturoista nousi kosteutta. Lattiassa oli muovinen, liimattu kokolattiamatto. Maasta noussut kosteus muhi maton alla ja aiheutti liimojen kanssa sisäilmaongelmia.

Tämä on tyypillinen ongelma parikymmentä vuotta vanhoissa julkisissa rakennuksissa. Kun sen ajan rakennustavan mukaisesti kapillaarikatkot puuttuvat, vesi pääsee nousemaan hienoa hiekkaa pitkin. 

Koulun sisäilmaongelma lattian kosteudesta

Saimaanharjun koulun pinta-ala on noin 3000 neliötä, josta suurin osa oli päällystetty muovimatolla. Ongelmat keskittyivät maton reunoille, mutta oli selvä, että lattiamateriaali täytyi vaihtaa.

Urakka kilpailutettiin kevättalvella 2023. Olin itse ajatellut, että urakan ehtisi tehdä kesän aikana 8 viikossa. Vaikka monet epäilivät aikataulua liian tiukaksi, Lari Soininen oli heti kanssani samoilla linjoilla, että kyllä kaksi kuukautta riittää. 

Alun perin olimme suunnitelleet lattiaan kapseloivaa rakennetta, mutta Larin suosituksesta päädyimme laittamaan lattiaan hengittävän epoksin. Se on todettu toimivaksi ratkaisuksi muillakin kouluilla eikä vaatinut muita muutostöitä tiloissa.

Koulun lattiapinnoitus epoksilla

RS-Lattiat hoiti homman suunnitelmien mukaan kesällä 8 viikossa. He poistivat vanhat muovimatot, hioivat tasoitteet pois ja rakensivat uuden lattian betonista alkaen.

Lattiapinnoitus tehtiin Viasol Perm -järjestelmällä, joka on vesihöyryä läpäisevä epoksipinnoite. Se on kevyeen ja keskiraskaaseen kulutukseen tarkoitettu pinnoite, joka sopii koulujen lisäksi esimerkiksi vesi- ja jätevesilaitoksiin.

Meille oli erittäin tärkeää, että työn aikataulu piti eikä opetukselle tarvinnut etsiä väistötiloja. Riitti, että tyhjensimme luokat kesän ajaksi ja toimme tavarat takaisin syksyn alkuun, jolloin opetus pääsi jatkumaan normaalisti.

Koulussa ollaan kengät jalassa, joten pinnan on hyvä olla kohtuullisen kova ja kestävä. Lattiapinta tuntuu tasaiselta, ja siivoojat ovat olleet tyytyväisiä, sillä lattia on helppo pitää puhtaana. 

Kommunikaatio toimi ja aikataulu piti

Kokonaisuudessaan projekti sujui loistavasti. Pystyimme jo suunnitteluvaiheessa hyödyntämään Larin asiantuntemusta ja valitsemaan suunniteltua paremmin soveltuvan lattiamateriaalin. 

Itse työ sujui juuri sovitun mukaisesti. Tekijät olivat ystävällisiä, ja he jättivät jälkeensä siistit paikat – sovitussa aikataulussa.

Toimiva kommunikaatio on myös todella tärkeää. Tiesin koko ajan työmaan tilanteen, sain viipymättä vastaukset kysymyksiini ja myös lomani aikana olin perillä asioiden etenemisestä.

Minun ei tarvinnut puuttua mihinkään asiaan työmaalla. Pääsin projektista ilman stressiä. Mielellään jatkamme yhteistyötä, jos jatkossa tarvitsemme lattianpinnoitusta.

Taipalsaaren kunta

Taipalsaaren kunta on vajaan 5000 asukkaan kunta Etelä-Karjalassa. Saaristoisen kunnan väkimäärä moninkertaistuu mökkiläisten myötä. Kunnassa on kolme peruskoulua ja yksi päiväkoti. 

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.